Genel

Maske Çeşitleri ve Kullanım Alanları Nelerdir?

Cerrahi Maskeler: Sağlık çalışanlarının cerrahi işlemler sırasında tercih ettiği maskelerdir. Cerrahi maskeler solunum yolu hastalığından şüphelenilen ya da hasta olma durumlarında (Grip, COVID-19 gibi) kullanıcıların, hastalığı başkalarına bulaştırmaması için kullanılır.  Bu tip maskeler tek kullanımlıktır ve fiyat olarak daha uygundurlar.

Ventilsiz Solunum Maskeleri: N95 ya da FFP2, FFP3 olarak anılan, çevrede bulunan küçük partiküllerin, bakteri veya virüslerin en az %95’ini tutan maskelerdir. Bu maskeler esas olarak sağlık çalışanları tarafından özel ve yüksek riskli durumlarda kullanılmak için üretilir. Covid-19 gibi yüksek bulaşıcı hastalığı olan bireylerin muayenesi, yoğun bakım tedavileri gibi yüksek riskli işlemler için sağlık çalışanlarının kullandığı maskelerdir. Hasta olan bireylerin hastalığı başkalarına bulaştırmaması amacıyla, solunum maskesi kullanılmaz bunun için cerrahi maske yeterlidir.

Bir de Ventilli Solunum Maskeleri vardır. Ventilli maskelerin üzerinde nefes alırken kapanan, nefes verirken açılan bir valf bulunur. Bu tip maskeler aslında tozlu ortamlarda bulunan kişiyi toza maruz bırakmamak için kullanılır. Sıcak ve nemli ortamda maske içine boşaltılan havayı hızla dışarı atarak, uzun saatler boyunca maske ile çalışan kişilerin solunumunu kolaylaştırır. Filtreleme yapmadan nefesi dışarı verdiğinden, hasta kişilerin enfeksiyonu başkasına bulaştırmasına engel olmaz. Bu maskeyi kullananların, başkalarına hastalık bulaştırmamak için mutlaka üzerine cerrahi maske takarak kullanması gerekir. Pandemi döneminde tek başına kullanılmaması önerilmektedir.

Maske Kullanırken Dikkat Edilmesi Gerekenler:

-Hastaların veya hastalığı semptomsuz geçirenlerin (asemptomatik hastalar) hastalığı başkalarına bulaştırmaması için cerrahi maske takılır.

Maskeler takılmadan önce ve maske çıkarıldıktan sonra mutlaka eller usulüne uygun olarak yıkanmalıdır. Maske takılı iken ellerle maskeye, yüze ve gözlere dokunulmamalıdır. Dokunulduğu fark edilirse hemen ellerin tekrar sabunla yıkanması veya dezenfekte edilmesi gereklidir.

-Cerrahi maskeler ve solunum maskeleri tek kullanımlıktır. Solunum maskeleri, cerrahi maskelere göre çok daha pahalıdır. Bu nedenle hastalar tarafından tekrar kullanma eğilimi mevcuttur. Bu durum kullanılan maskeler üzerinde bulunan mikropların solunması, dokunulması, göze-buruna teması nedeni ile hem kullanan hem de çevredekiler için ayrı riskler doğurur.

-Ventilli solunum maskeleri, bulaşıcı hastalık durumlarında ne hastalar ne de sağlık çalışanları tarafından kullanılmamalıdır. Çünkü dışarı çıkan havayı temizlemediği için, bulaştırıcılığı engellemez. Eğer elinizde ventilli maske varsa mutlaka üzerine cerrahi maske takılarak kullanılmalıdır.

Listeye geri dön